Blokhus Sandskulptur Festival

Velkommen til 10. sæson

I 2022 sender vi gæsterne forbi spændende tidsperioder efter temaet Fra Istid til Nutid, til Blokhus Sandskulptur Festival i Skulpturparken. Oplev den imponerende mammut fra istiden og bronzealderen samt Vikingetiden. Bliv klogere på besættelsen og efterkrigstiden, for ikke at glemme de globale tider og tiden lige nu.  Der er officiel åbning af festivalen søndag 1. maj. Men allerede fra 19. april kan publikum besøge parken og se de dygtige og internationale sandskulptører i arbejde.

Se vores velkomstbrochure 2022 her 

Temaer for Blokhus Sandskulptur Festival

2022: Fra Istid til Nutid

2021: Noas Ark
2020: Eventyrlige Filmfigurer
2019: Vilde Vikinger
2018: Alletiders Helte
2017: Magiske Eventyr
2016: Verdens Vildeste Dyr
2015: H.C. Andersens Eventyr
2014: Konger, Kejsere og Herskere gennem Tiderne
2013: Nordisk Mytologi
 

Sandskulpturerne udformes på bare 10 dage


Udformes fra den 19. april - 1. maj. 


Sandskulpturernes detaljer laves helt til sidst.


Sandskulpturerne er meterhøje og flotte.Højt til himlen og plads til alle aldre

Sandskulpturerne er placeres i Skulpturparken Blokhus, som er på over 20.000 m2. Her finder i Danmarks måske nok smukkeste og største skulpturudstilling med kunstværker udført i sand, træ, sten, granit, beton, metal og bronze. Parken er indrettet med hyggelige sansehaver, smuk beplantning, et hav af blomster og byder også på løbende events og aktiviteter. 


 

​​

En sandet historie

Sandet kommer fra Ølstrup Grusgrav ved Ringkøbing. Her har sandet den helt rette gyldne farve og kantede kornstørrelse, hvor der samtidig er sørget for at sandet har det rette forhold mellem 90% sand og 10% ler. Sandet er blevet fyldt i meget store trækasser, herefter tilføjes vand samtidig med at det bliver kraftigt stampet med store pladevibratorer så sandet derved komprimeres ca. 40 %. 


​​​​​

Opbygning af sandet i kasser og blokke er på knap 2 ugers tid udført af team bestående af 10 erfarne sandfolk

Det rette udstyr er uundværligt, når man arbejder med de store og imponerende sandskulpturer. 

Kasserne bygges ovenpå hinanden én efter én. Det er næsten ligesom byggeklodser. 

Kunstnerne starter med at lave skitser, som de efterfølgende udformer skulpturerne efter. 

Fra top og ned 

Herefter kan skulptørerne straks gå i gang med at forme de individuelle skulpturer. De begynder helt oppe ved toppen af sandblokkene og arbejder sig gradvist nedad. Når skulpturerne er færdig udført, oversprøjtes de til sidst med lidt vand iblandet en smule speciel trælim i forholdet 10-1, for at holde sammen på det hele i specielt de første par uger, som er den mest kritiske periode.

Det tager sandkunstnere ca. 10 dage at lave skulpturerne. Ca. 100 arbejdstimer og 25 tons sand til en skulptur på 4 meter. Sandet der er brugt til skulpturerne kan ikke genbruges, og ved næste års sandskulptur festival hentes der nyt sand hjem og alt skal opbygges på ny ud fra et nyt tema.

Skulpturerne kan godt holde til kombinationer af sol, lettere regn og lettere blæst, - men frostvejr, haglbyger og længerevarende hård regn eller stormvejr medfører uoprettelige skader. Når frosten kommer, så krakelerer det hele og bliver så hurtigt til en almindelig stor sandbunke.

Omkostningerne for at få lavet 10 store sandskulpturer er på knap 800.000 kr., dette dækker udgifterne til køb af sand, transport til Blokhus, opbygning af sandet og betaling til arbejdsmænd samt betaling af rejse- og opholdsudgifter og honorarer til de udførende sandkunstnere.

2022: Fra Istid til Nutid

2022: Fra Istid til Nutid

Blokhus Sandskulptur Festival


Læs mere om temaet 2022
Café og restaurant

Café og restaurant

Oplev kunst, musik & fester


Læs mere om Fester & Selskaber
2022: Masser af events

2022: Masser af events

Træskulptur Festival, Kunst i Blokhus, Magisk Jul


Læs mere om events her
Bus- & Gruppebesøg

Bus- & Gruppebesøg

Ta' på udflugt til Skulpturparken


Læs mere om Bus- & Gruppebesøg