Blokhus Sandskulptur Festival

Velkommen til 9. sæson

Temaer for Blokhus Sandskulptur Festival

2021: Noas Ark

2020: Eventyrlige Filmfigurer
2019: Vilde Vikinger
2018: Alletiders Helte
2017: Magiske Eventyr
2016: Verdens Vildeste Dyr
2015: H.C. Andersens Eventyr
2014: Konger, Kejsere og Herskere gennem Tiderne
2013: Nordisk Mytologi

 


Sandskulpturerne udformes på bare 10 dage


Noas Ark udformes fra den 24. april - 13. maj. 


Sandskulpturernes detaljer laves helt til sidst.


Sandskulpturerne er meterhøje


Tema for sandskulpturerne 2021

De smukke sandskulpturer kan beses frem til 30. december 2021. 

 Højt til himlen og plads til alle aldre

Sandskulpturerne er placeres i Skulpturparken Blokhus, som er på over 20.000 m2. Her finder i Danmarks måske nok smukkeste og største skulpturudstilling med kunstværker udført i sand, træ, sten, granit, beton, metal og bronze. Parken er indrettet med hyggelige sansehaver, smuk beplantning, et hav af blomster og byder også på løbende events og aktiviteter. 


 

​​

En sandet historie

Sandet kommer fra Ølstrup Grusgrav ved Ringkøbing. Her har sandet den helt rette gyldne farve og kantede kornstørrelse, hvor der samtidig er sørget for at sandet har det rette forhold mellem 90% sand og 10% ler. Sandet er blevet fyldt i meget store trækasser, herefter tilføjes vand samtidig med at det bliver kraftigt stampet med store pladevibratorer så sandet derved komprimeres ca. 40 %. 


​​​​​

Opbygning af sandet i kasser og blokke er på knap 2 ugers tid udført af team bestående af 10 erfarne sandfolk

Det rette udstyr er uundværligt, når man arbejder med de store og imponerende sandskulpturer. 

Kasserne bygges ovenpå hinanden én efter én. Det er næsten ligesom byggeklodser. 

Kunstnerne starter med at lave skitser, som de efterfølgende udformer skulpturerne efter. 


Fra top og ned 

Herefter kan skulptørerne straks gå i gang med at forme de individuelle skulpturer. De begynder helt oppe ved toppen af sandblokkene og arbejder sig gradvist nedad. Når skulpturerne er færdig udført, oversprøjtes de til sidst med lidt vand iblandet en smule speciel trælim i forholdet 10-1, for at holde sammen på det hele i specielt de første par uger, som er den mest kritiske periode.

Det tager sandkunstnere ca. 10-12 dage at lave de skulpturerne. Ca. 100 arbejdstimer og 25 tons sand til en skulptur på 4 meter. Sandet der er brugt til skulpturerne kan ikke genbruges, og ved næste års sandskulptur festival hentes der nyt sand hjem og alt skal opbygges på ny ud fra et nyt tema.

Skulpturerne kan godt holde til kombinationer af sol, lettere regn og lettere blæst, - men frostvejr, haglbyger og længerevarende hård regn eller stormvejr medfører uoprettelige skader. Når frosten kommer, så krakelerer det hele og bliver så hurtigt til en almindelig stor sandbunke.

Omkostningerne for at få lavet 10 store sandskulpturer er på knap 800.000 kr., dette dækker udgifterne til køb af sand, transport til Blokhus, opbygning af sandet og betaling til arbejdsmænd samt betaling af rejse- og opholdsudgifter og honorarer til de udførende sandkunstnere.


Oplevelsescenter


Magisk Jul

Magisk Jul

Åbent 6. nov til 30. dec 2021


Læs mere
Spring køen over

Spring køen over

Køb onlinebilletter


Læs mere
Det smager

Det smager

Se vores julemenu


Læs mere