Fortællingerne bag sandskulpturerne

H.C Andersens Eventyr

Da vi skulle vælge temaet for Blokhus Sandskulptur Festrival 2023 faldt valget på: "H. C. Andersens Eventyr"... Igen :)

"Fyrtøjet", "Tommelise", "Svinedrengen" og "Den Grimme Ælling". Og mange mange flere. Hans Christian Andersen er berømt for sine eventyr verden over, og nogle eventyr er mere kendte end andre. 

Vidste du, at H. C. Andersen udgav sin første eventyrsamling i 1835 og fortsatte helt frem til sin død i 1875? De fleste gør ikke, og de bliver målløse, når de får at høre, at han på disse 40 år udgav 156 eventyrlige historier.
Det stopper ikke her.

Andersen efterlod sig flere manuskripter og kladder – nogle gav han væk i gave, andre gemte han for offentligheden og andre er gået tabt – hvorom alt er, så er der i alt udgivet 212 af Andersens værker.
Så sent som i 2012 blev manuskriptet til det aldrig publicerede eventyr Tællelyset fundet i Stadsarkivet på Fyn*

(*kilde: VisitAndersen.dk)
 

Sandskulpturer 2023:

1. Ole Lukøje - Ole-Luk-Oie, the Dream-God

2. Klods-Hans - Clumsy Hans

3. Nattergalen - The Nightingale

4. Den flyvende kuffert – The Flying Trunk

5. De vilde svaner – The Wild Swans

6. Tommelise - Little Tiny or Thumbelina

7. Den grimme ælling - The Ugly Duckling

8. Den standhaftige tinsoldat - The Steadfast Tin Soldier

9. Den lille pige med svovlstikkerne - The Little Match Girl

10. Fyrtøjet – The Tinder Box

H. C. Andersen i kobber

Den verdenskendte kunstner, Jens Galschiøt, har skabt nogle meget store kobberskulpturer, formet som H.C. Andersens ansigt og overkrop, i flere størrelser. Disse er udstillet i Skulpturparken Blokhus og understøtter temaet for sandskulpturerne 2023.

Og manden – ikke bag ansigterne, men bag skulpturerne, fortæller – Jeg har studeret Andersen. Læst digte. Holdt foredrag. Forhandlet. Snakket. Haft cubanere på job og leveret indslag til tv over hele verden. Senest i Rusland. Vores store eventyrdigter har ganske enkelt taget så mange af mine kreative kræfter, og der måtte skabes noget håndgribeligt.

De mange figurer, som er opstillet i Skulpturparken, er et uddrag af de oprindeligt knap 30 kobberskulpturer af H.C. Andersen.  Skulpturerne stammer oprindeligt alle fra de modelarbejder, som kunstneren har udført i forbindelse med vandkunsten ”Fortællerbrønden”, der skulle have været opstillet i Odense Bymidte i forbindelse med H.C. Andersens 200 års dag i 2005. Der gik så “Odense i den”. Som protest imod dette druknede kunstneren Jens Galschiøt i stedet den 3 meter høje bronzeskulptur af H.C. Andersen, der havde stået på byens rådhusplads Flakhaven i en årrække, som symbolet på Fortællerbrønd projektet.

Jens Galschiøt har altid været fascineret af historiefortællingen og eventyret, der kan komme helt ud på fantasiens overdrev, som han selv betegner det.

– De flotte skulpturer komplimenterer årets tema for Sandskulptur Festivalen så flot, og vi er enormt glade for at H.C. Andersen også er repræsenteret som kobber skulpturer i Skulpturparken.

Magisk Jul 2023

Magisk Jul 2023

Åbner 4. november


Se mere
Årskort

Årskort

Mindeværdige oplevelser i et år fra købsdato


Køb online her
Julebuffet med julelækkerier

Julebuffet med julelækkerier

Serveres i Orangeriet


Book her
Blokhus Sandskulptur Festival

Blokhus Sandskulptur Festival

Tema: H. C. Andersens Eventyr


Oplev 20.000m2
Café og restaurant

Café og restaurant

Oplev kunst, musik & fester


Læs mere om Fester & Selskaber